Este EUROPA pregătită să se apere? Renașterea ideii de AUTONOMIE a apărării, alimentată de dezamăgire și FRICĂ

Este EUROPA pregătită să se apere? Renașterea ideii de AUTONOMIE a apărării, alimentată de dezamăgire și FRICĂ
Publicat: 07/01/2019, 15:58
Actualizat: 25/03/2019, 21:54

În 1953, Administrația de la Washington avertiza Europa de Vest că dacă nu-și va crea o armată proprie unită, Statele Unite vor fi nevoite să-și reevalueze angajamentele privind apărarea aliaților europeni. Însă presiunea exercitată la acel moment de SUA a eșuat spectaculos. Parlamentul francez a respins categoric tratatul de formarea a Comunității europene de Apărare, astfel că ideea unei politici comune europene în domeniul apărării a fost dată uitării timp de mai multe decenii, explică editorialistul Yaroslav Trofimov într-un material publicat de The Wall Street Journal.

„Astăzi, imboldul pentru autonomie europeană în domeniul apărării – și chiar și pentru o armată comună a Uniunii Europene – câștigă teren, din nou, parțial din cauza îndoielilor din multe capitale europene în legătură cu voința președintelui Donald Trump de a apăra continentul împotriva renașterii amenințării din partea Rusiei”, susține editorialistul.

De această dată, în fruntea eforturilor de integrare europeană în domeniul apărării se află președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Angela Merkel, în timp ce președintele american critică vehement această idee, iar statele din fostul Bloc sovietic sunt sceptice, considerând că Washingtonul este singurul garant credibil al supraviețuirii lor ca țări independente, adaugă Trofimov.

Renașterea ideii de autonomie a Uniunii Europene în domeniul apărării este alimentată de o schimbare istorică a opiniei publice în Europa.

„Schimbarea opiniei publice se datorează unei combinații de dezamăgire și frică”, a declarat Volker Perthes, director al Institutului German pentru Afaceri Internaționale și Securitate, un think-tank care consiliază Guvernul și Parlamentul de la Berlin. „Există temeri că SUA vor fi mai puțin interesate de Europa și că angajamentele de securitate din partea SUA nu vor mai fi de încredere”.

Președintele Trump a catalogat UE ca fiind un „adversar”, a afirmat că Alianța Nord-Atlantică este „învechită” și a amenințat că SUA s-ar putea retrage din NATO. În contextul deteriorării relațiilor transatlantice, un sondaj de opinie realizat recent a arătat că 72% dintre germani doresc o politică mai independentă față de Washington.

Obținerea unei „autonomii strategice” a devenit politică oficială a UE din anul 2016, iar de atunci au fost lansate câteva inițiative concerte de a îndeplini acest deziderat, însă apelurile la formarea unei armate europene, lansate de Macron și Merkel, sunt până în acest moment mai degrabă retorice.

Pe de altă parte, oficiali din Europa Centrală și de Est se pronunță împotriva conceptului de „autonomie strategică” a Uniunii Europene, temându-se că astfel de discuții ar putea aliena în mod inutil Washingtonul.

Astfel de diviziuni pe teme de securitate în interiorul Europei fac din UE un adversar mai slab pentru Rusia, care în ultimul deceniu a investit masiv în modernizarea forțelor sale armate.

Luând în calcul strict factorii economici, editorialistul afirmă că „nu există niciun motiv pentru care un gigant economic, cum este UE, să nu se poată apăra împotriva Rusiei chiar și fără ajutor american”.

Chiar și dând la o parte Marea Britanie, totalul bugetelor de apărare al statelor UE este de trei ori mai mari decât cel al Rusiei. Franța, cea mai importantă forță militară din UE, cheltuiește în domeniul militar aproape la fel de mult ca Rusia și are un arsenal nuclear independent.

Dar, „în industria de apărare și în apărare, nu este Europa, sunt 28 de state europene”, a declarat Christian Mölling, director adjunct al Institutului de cercetare DGAP din Germania, co-autor al unui raport recent care evidențiază slăbiciunile UE în domeniul militar.

„Europa este dependentă de umbrela de securitate americană”, a declarat Bruno Tertrais, director adjunct al Fundației pentru Cercetare Strategică, un think-tank care oferă consultanță Guvernului francez. „Dar dacă SUA nu ar fi fost acolo, Europa ar fi găsit o cale de a se apăra singură”.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Rezultate BEC, se numără voturile. Răsturnare de situație
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Românii au taxe mai mici pe muncă decât vecinii lor, dar rămân cu mai puţini...